Ögats hälsa

Minns du det gamla rådet att äta morötter för att se i mörkret? Det finns bevis för att de många antioxidativa näringsämnen som finns i vegetabiliska livsmedel, inklusive morötter, andra röda och gula frukter och grönsaker, fiskolja och kött, förebygger synproblem som ofta är kopplade till åldrande.

Källa: https://szemapolas.hu/a-szem-egeszsege/

Omkring 760 av 100 000 personer i EU har dålig syn. Två av de främsta orsakerna till synförlust i västvärlden är grå starr och åldersrelaterad makuladegeneration (IMD), och båda dessa tillstånd är kopplade till diabetes, fetma och stigande ålder. Synförlust är inte direkt livshotande, men dålig syn kan leda till allvarliga begränsningar av oberoende, rörlighet och livskvalitet.

Den viktigaste riskfaktorn för båda tillstånden är oxidativ skada. Det finns allt fler bevis för att antioxidativa näringsämnen, särskilt vitamin A, C och E, tillsammans med karotenoidpigment, lutein (som finns i frukt och grönsaker) och zeaxantin, kan bidra till att förebygga eller fördröja dessa former av åldersrelaterad blindhet.

Grå starr

Katarakt kännetecknas av att ögats lins, som består av vatten och proteiner och normalt är genomskinlig, grumlas. Linsen ligger bakom iris, den färgade delen av ögat, och fokuserar ljusstrålarna på makula, baksidan av näthinnan. När grå starr utvecklas klumpar vissa proteiner ihop sig, vilket gör att linsen blir grumlig och hindrar ljusstrålar från att passera igenom den.

För de flesta människor utvecklas grå starr långsamt med tiden, med gradvis försämrad syn. Lyckligtvis är behandlingen av grå starr ett relativt enkelt kirurgiskt ingrepp och omfattar utbyte av opala linser och implantation av injicerbara linser.

Det är inte klart vad som orsakar grå starr, men det verkar finnas en koppling mellan förändringar i linsernas kemiska sammansättning och åldrande. Som en del av sin normala funktion producerar kroppens celler, inklusive ögats celler, ämnen som kallas fria radikaler. Med tiden kan fria radikaler skada vävnader och organ och tros ha ett samband med tillstånd som grå starr som uppstår vid åldrande.

Åldersrelaterad makuladegeneration

Åldersrelaterad makuladegeneration (IMD) är en kronisk, progressiv sjukdom som uppstår när vävnaden i makula (den centrala delen av näthinnan) degenererar. Makula är lika stor som ett knappnålshuvud och är ansvarig för vad vi ser rakt fram och för vår skarpaste syn, som är nödvändig för nattläsning, skrivning och bilkörning samt vår förmåga att se färger. Vid IMD blir den centrala synen suddig, raka linjer blir vågiga och färgerna blir svåra att urskilja. Eftersom makuladegeneration är en gradvis, smärtfri synförlust som i stort sett inte går att behandla är det viktigt att göra allt för att förebygga den.

Forskarna är inte säkra på varför IMD utvecklas. Ålder och familjehistoria är de två viktigaste riskfaktorerna. Andra faktorer som kan vara förknippade med en ökad risk är bland annat följande:

– Långvarig exponering för solljus.
– Låga blodnivåer av mineraler och antioxidativa vitaminer, t.ex. vitamin A, C och E.
– Brist på A-vitamin, A-vitamin, C-vitamin och A-vitamin.
– Vissa cirkulationsproblem, t.ex. högt blodtryck.

Äta mer frukt och grönsaker

Studier om antioxidanter har visat att ett högre intag av vitamin C och E sannolikt kan förebygga eller fördröja utvecklingen av vissa typer av grå starr och IMD. Ännu mer nyligen har studier genomförts med två färgämnen, lutein och zeaxantin, som finns i höga koncentrationer i näthinnan. Lutein och zeaxantin förekommer i växter som majs, spenat och äggula. Höga blodnivåer av lutein och zeaxantin anses skydda näthinnan från skadliga våglängder av ljus.

Som så många andra kroniska sjukdomar är förebyggande av grå starr och åldersrelaterad makuladegeneration kopplat till en hälsosam kost. Rådet att försöka äta minst fem portioner frukt och grönsaker om dagen är lika bra råd för en sund syn som för många andra sjukdomar!

TA HAND OM DINA ÖGON

För att hålla ögonen friska rekommenderas följande riktlinjer:

– Håll en hälsosam kost full av frukt och grönsaker. Välj djupt gröna och mörkgula frukter och grönsaker! Grönsaker i kålfamiljen, som blomkål, brysselkål och broccoli, är också bra val. Lutein och zeaxantin finns i stora mängder i äggulor, majs och spenat.
– Bär solglasögon för att skydda ögonen från skadliga strålar!
– Kontrollera om det finns andra tillstånd som ökar din risk för ögondegeneration, till exempel högt blodtryck.
– Rök inte!
– Gör regelbundna ögonundersökningar!

Ät morötterna

Det verkar som om det traditionella rådet att äta mycket morötter för att se bra i mörkret verkligen var sant. Morötter innehåller betakaroten, som omvandlas till A-vitamin i kroppen. I näthinnan fungerar en form av A-vitamin som en ljusfokuserande del av synpigmentet och ett tidigt tecken på minskad anpassning till lågintensivt ljus (nattblindhet). Eftersom pigmentet i makula består av kostämnen, är det troligt att om man äter en växtbaserad kost som innehåller mer antioxidativt betakaroten och lutein, bland annat frukt, spenat, broccoli och majs, eller om man tar ett kosttillskott, kommer synen och färguppfattningen att förbättras under hela livet och kan minska risken för synförlust på äldre dagar.

För fler skönhetsartiklar, besök nättidningen szemapolas.hu.